zondag 24 juni 2012

Natuur Amfibieën Groene Kikkers

kikkers
kikkers
Pelophylax is een geslacht van kikkers uit de familie echte kikkers (Ranidae). Er zijn 24 soorten die ook wel groene kikkers worden genoemd en een enorm verspreidingsgebied hebben, van noordelijk Afrika en grote delen van Europa, Azië en het Midden-Oosten.
Tot in het recente verleden werden de groene kikkers tot het geslacht Rana gerekend, net als de bruine kikker (Rana temporaria). Volgens recente inzichten, gebaseerd op DNA-onderzoek, worden de groene kikkers nu apart gezet in het geslacht Pelophylax, dat alleen de meer aan elkaar verwante soorten omvat.
Kenmerken
De ogen zijn dicht bij elkaar geplaatst en zijn wat hoger op de kop gepositioneerd. De rug is meestal groenig en op het midden van de rug is bijna altijd een lichtgroene streep aanwezig. Bij het trommelvlies of tympanum zit over het algemeen geen zwarte vlek.

Systmatiek
Moderne systematici plaatsen de groene kikkers bij elkaar in het geslacht Pelophylax sommigen zien dit geslacht nog als subgenus.

In het geslacht Rana komen veel nauwelijks verwante soorten naast elkaar voor. Aangezien de meeste gidsen en het RAVON nog de naam Rana aanhouden, wordt deze nog vaak gebruikt.
In de Benelux komen drie soorten voor, waarvan er één een hybride van de andere twee is, die zich wel zelfstandig voort kan planten. De hybridesoort is soms ook triploïd en heeft dan kenmerken die doen denken aan de oudersoort waarvan het chromosomenaantal het grootst is. Op plekken waar alle drie de soorten voorkomen is de hybride veel talrijker dan de oudersoorten.
De drie soorten die in de Benelux voorkomen zijn:
De meerkikker of grote groene kikker (Pelophylax ridibundus)
De poelkikker of kleine groene kikker (Pelophylax lessonae)
De bastaardkikker, middelste groene kikker of eetbare groene kikker (Pelophylax klepton esculentus)
(bron: wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten