vrijdag 25 mei 2012

Natuur Gewassen KoolzaadVanwege het duurder worden van fossiele olie neemt de verbouw van koolzaad sinds een aantal jaren weer toe. Koolzaadolie kan namelijk in (aangepaste) dieselmotoren worden gebruikt. De vezels die na persing overblijven zijn gewild als krachtvoer voor het vee. 

Een hectare winterkoolzaad brengt ongeveer 4500 kilo zaad op en zomerkoolzaad een derde minder. Het koolzaad bevat 40 tot 45% olie. 


Bijenvolken op het koolzaad.

Het is onduidelijk of het cultuurgewas Koolzaad ook in de vrijen natuur van Nederland is ingeburgerd. Het kan ook zijn dat de planten telkens (maar soms jaren achtereen) opslaan uit gemorst zaad. Koolzaad wordt vaak verwisseld met raapzaad..
Let op: menigeen vindt koolzaadhoning heerlijk, maar de bijenvolken worden op het koolzaad prikkelbaar. Bij warm droog weer zijn bijen op koolzaad net zo prikkelbaar als op mosterd. Bij het werken in de volken zijn kap en handschoenen zeker aan te raden. 
Koolzaadhoning is neutraal van smaak en -door de snelle kristallisatie- wit van kleur. Koolzaadhoning is erg goed bij aandoeningen aan de luchtwegen, zoals verkoudheid. 


(bron: imkerpedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten