donderdag 1 maart 2012

Natuur Vogels Kraanvogel Gruidae

natuur-vogels-kraanvogel

In het afgelopen najaar hebben we de kraanvogel waargenomen
in Diepholz in Duitsland nabij Osnabrück en zo’n twee en een half uur rijden van Groningen. Voor duizenden kraanvogels een vast tussenstation in de najaarstrek  naar het zuiden van Europa.

Kraanvogel
De (Euraziatische) kraanvogel (Grus grus) is een vogel die in nat grasland en hoogveenmoerassen te vinden is. Deze soort wordt ook wel aangeduid met de naam "Europese kraanvogel". Kraanvogels aangeduid als familie Gruidae, waar er 15 ondersoorten van bekend zijn. Kraanvogels zijn actieve vogels die zeer opvallen door hun balts en dans waarmee ze zelfs luidruchtig naar elkaar roepen. Vooral in het voorjaar wanneer wat oudere vogels hun broeddrift tonen, is hun dans bijzonder mooi: tijdens de dans springen de beide vogels met uitgestrekte vleugels om elkaar heen en springen soms enkele meters hoog.
In China en Japan staat de kraanvogel symbool voor een lang leven, hoop, geluk en tevredenheid. Vanwege zijn statische rusthouding is de vogel ook een symbool van wijsheid. In Indiase sagen staat de kraanvogel echter voor listigheid en vals gedrag.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten